2014. december 24., szerda

Levendulás spray

A levendulás spray nagyszerű ajándék azoknak, akik stresszes életet élnek, keveset, vagy rosszul tudnak csak pihenni, éjjelente sokat forgolódnak az ágyban, vagy nehezen alszanak el. Az ágyneműre permetezhető (nyomtalanul el fog párologni) és sokáig kellemes levendula illatot áraszt, ami segít ellazuni. Persze akár a levegőbe is fújhatunk belőle. Én már használom egy ideje, és nagyon szeretem! Emelett van egy kis zsák levendula is a párnám mellett, amit elalvás előtt kicsit morzsolgatok, hogy az illóolaj felszabaduljon belőle.

A levendulás sprayt akár az utolsó pillanatban is el lehet készíteni! Ha minden hozzávaló van otthon, akkor pár perc alatt elkészül. Mi kell hozzá:

  • kicsi szórófejes flakon (jól zárjon!)
  • vodka
  • desztillált víz (ha nincs, sima víz is jó, de a desztillált jobb)
  • levendula illóolaj (100%-os tisztaságú!)

Csakis 100%-os tisztaságú illóolajat hassználjunk, mert csak ez fog teljesen, nyomtalanul elpárologni! A vodka helyettesíthető a patikákban kapható alkohollal, de más, ízesített alkoholt (pl. whiskey, martini) NE használjunk, hacsak nem akarunk ragacsos, büdös ágyneműben aludni.

Elkészítés: A flakon egynegyedét feltöltjük az alkohollal, ebbe csepegtetjük az illóolajat: 30 ml vodkához 10 cseppet. Természetesen ez lehet több vagy kevesebb, a vodka mennyisége határozza meg, de figyeljünk az arányra! Rázárjuk a tetejét, és 15-20 másodpercig folyamatosan, alaposan összerázzuk. Erre azért van szükség, mert az illóolaj a vízben nem oldódik, de az alkohollal el tud vegyülni. Ezután kinyitjuk a flakont, ráöntjük a vizet úgy, hogy tele legyen, de azért még be tudjuk zárni, majd újra 15-20 másodpercig rázzuk. Ennyi az egész, kész van az illatos oldat, amit már csak rá kell spriccelni a párnára és/vagy a paplanra.

A levendula illóolajat kiegészíthetjük más, harmonizáló illatokkal is, pl. kamilla, bergamot, jázmin vagy citrom illóolajokkal, de lehetőleg ne nyomják el a levendula illatát, tehát csak egy-két cseppet használjunk belőlük, és a levendulából annyival kevesebbet cseppentsünk! Tehát összesen maradjon meg a 30 ml vodka, 10 csepp illóolaj arány.

Szép álmokat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése